



Norwegian Ministry

of Climate and Environment





The objectives of the consultation:

- Increase the relevance of UNEA 5 by allowing relevant stakeholders globally to engage actively and meaningful with the UNEA 5 preparatory process and the UNEA and CPR Bureaus;
- Strengthen the inter-action and information flow between UNEA and CPR Bureaus and Major Groups and Stakeholders;
- Enrich the UNEA and CPR Bureau retreats with input and expertise from non-state actors, represented by the nine Major Groups and other Stakeholders;
- Give a space to Major Groups and Stakeholders to discuss the UNEA theme, and to develop their input and positions, including in the light of the COVID-10 Pandemic, with a view to maximize the outcome of UNEA 5 and to prioritize MGS actions and inputs to UNEA 5;
- Build the capacity and knowledge base of civil society organizations and relevant stakeholders regionally and globally;
- Increase the number of civil society organizations and other stakeholders that engage with UNEP, including through formal accreditation.

The program for the consultation

All times are given in East Africa Time (Nairobi, Kenya : GMT+3)

13.00-13.25 (25 min)	 Opening session Framing the consultation and the ambitions Introductory Remarks: Introduction to the consultation by Major Group Chair Dr. Mohamed Abdelraouf Mr. Sveinung Rotevatn, UNEA President and Minister of Climate and Environment of Norway Ms. Inger Andersen, Under Secretary-General of the UN and UNEP Executive Director
13.30-14.00 (30 min)	Public session Tackling Ocean Pollution Panel discussion

14.00-14.30 (30 min)	Break-out session Initial discussions: Tackling Ocean Pollution Group discussions
14.45-15.15 (30 min)	Public session Health and Environment: What a post-pandemic recovery looks like Panel discussion
15.15-15.45 (30 min)	Break-out session Initial discussions: Health and environment: What a post-pandemic recovery looks like Group discussions
16.00-16.30 (30 min)	Public session Ecosystem Restoration, Biodiversity, and Development: How can we have development in harmony with nature? Panel discussion
16.30-17.00 (30 min)	Break-out session Initial discussions: Ecosystem Restoration, Biodiversity, and Development: How can we have development in harmony with nature? Group discussions
17.15-17.45 (30 min)	Public session Road to Stockhom+50, UNEP@50 and achieving the SDGs: Involvement and Implementation Panel discussion
17.45-18.15 (30 min)	Break-out session Initial discussions: Road to Stockhom+50, UNEP@50 and achieving the SDGs: Involvement and implementation Group discussions
19.00-20.00 (1 h)	Major group session The major groups meet in a designated space to develop concrete proposals and key requests for the themes discussed in the Break-out sessions. Group discussions
20.15-21.15 (1h)	Plenary session Taking the work forward: How to advance the outcomes of the consultation towards UNEA 5 and beyond in a strategic manner? One representative from each major group present the main points of their group.

	Plenary
21.15-21.30	Closing session